• levering binnen 1-2 werkdagen
  • veilig betalen

De dauw des hemels

Nog niet zo lang geleden was het lezen van een dagboek niet algemeen gebruikelijk. Er waren ook nog niet zoveel dagboeken. Als men wél een dagboek las, begon men in het nieuwe jaar weer in datzelfde boek te lezen. Nogal eens was dat ”Korenaren uit de volle oogst” van Philpot. Dat mooie dagboek is gelukkig nog steeds verkrijgbaar.

Maar in de loop van de tijd zijn er heel veel dagboeken bijgekomen! Dagboeken die als dagboek geschreven zijn, maar ook dagboeken die samengesteld zijn uit geschriften van zowel oude als meer hedendaagse schrijvers. Momenteel zijn er ongeveer vijftig ‘samengestelde’ dagboeken verkrijgbaar, maar er zijn ook veel uitgaven die inmiddels uitverkocht zijn. Bij elkaar kom je algauw op zo’n honderd uitgaven. Dan gaat het alleen om uitgaven die in onze lezerskring vertrouwen genieten. En de stroom blijft nog vloeien.

Uit de geschriften van ds. G. van Reenen (1864-1935) heeft mevrouw J. Kranendonk-Gijssen een mooi dagboek samengesteld. Een dagboek samenstellen houdt in dat sommige dingen aangepast moeten worden om een afgerond geheel te krijgen, maar de samenstelster heeft dat heel verantwoord gedaan. Van Reenen is helemaal Van Reenen gebleven. Ds. Van Reenen had een bijzondere stijl van schrijven, eenvoudig en duidelijk. ‘De mensen die een beetje vlug van hoofd zijn begrijpen het toch wel’, zei hij eens tegen zijn dochter, ‘maar ook een eenvoudig mens moet het kunnen begrijpen’. Maar vooral legde hij zich erop toe om de boodschap van zonde en genade, van Wet en Evangelie zo indringend mogelijk aan het hart van de lezers te leggen. In zijn preken sprak hij iedereen aan, bekeerd en onbekeerd. Met eikenbomen der gerechtigheid had hij niets op, maar voor de kleinen in de genade had hij een bijzondere aandacht. Het hele dagboek is vol onderwijs. Voor iedereen is er een boodschap. Mooi dat er van ds. Van Reenen ook op deze manier iets bewaard blijft. 

De dauw des hemels

Ds. G. van Reen...+
vanaf 1995