• levering binnen 1-2 werkdagen
  • veilig betalen

De regenbui

‘Koopt nu de markt voor de deur is. Vergadert terwijl de zon schijnt en het goed weer is. Gebruikt Gods Woord en genade, nu ze aanwezig is. Want dit moet ge weten: Gods Woord en genade is als een voorbijtrekkende plasregen, die niet wederkeert, waar hij eenmaal is geweest’.

Deze uitspraak van Luther illustreert de heer G. Roos, adjunct-hoofdredacteur bij het Reformatorisch Dagblad, in zijn laatste boek – hij overleed op 21 april 2020 aan het coronavirus - royaal.
Roos schreef geen kerkgeschiedenisboek. Een aantal tijdperken bespreekt hij gedetailleerd: de vroege kerk, de Reformatie, de opkomst van de islam, de Verlichting en haar kinderen (modernisme waaronder Schriftkritiek, theologie na Auschwitz, postmodernisme, ietsisme, neo-heodonisme en neo-paganisme) en de verzuiling. Vanuit iedere periode trekt hij uitvoerig lijnen (leerpunten) naar de kerk en samenleving van vandaag. Daarbij maakt hij ruimschoots gebruik van zijn ervaringen en gesprekken als RD-journalist. Zijn advies voor de toekomst is ten slotte: leren van de vroege kerk aan de hand van de Schrift. Het boek is niet vrij van herhalingen, maar dat is nergens storend. Vooral Roos’ tekening van de moderne tijd is beklemmend. Zou de genoemde plasregen voor West-Europa écht bijna voorbij zijn? Een aangrijpend boek.

 

De regenbui

G. Roos
vanaf 2995