• levering binnen 1-2 werkdagen
  • veilig betalen

Kostbare beloften

‘Ik heb een boek in handen dat me erg dierbaar is. Het is mijn schatkamer. Voor mij is het naast de Bijbel het meest waardevolle boek. Het zijn de Bijbelbeloften van Samuël Clarke. Omdat de beloften hier allemaal onder verschillende categorieën zijn geplaatst, kan ik, als ik een beproeving of een probleem heb, meteen de belofte vinden die ik wil.’ Aan het woord is de bekende Engelse prediker Charles Haddon Spurgeon over het werk van Samuel Clarke (1684-1759), dat nu voor het eerst in het Nederlands is vertaald, door Teun en Saskia van der Plas.

Clarke gaf met zijn boek de mogelijkheid om op een eenvoudige manier een Bijbelbelofte te vinden, passend bij de situatie waarin een gelovige verkeert. ‘Pleit voortdurend in gebed tot God op de beloften’, aldus Clarke. ‘Hij heeft Zich daardoor aan Zijn volk gebonden. Ga er daarom mee naar God, geheel afhankelijk van Zijn trouw; Hij zal Zijn eigen handschrift erkennen en uw gebed dienovereenkomstig beantwoorden.’
Voor wie is dit handboek? Dit handboek is voor iedereen die op zoek is naar een behulpzame gids in wat de Bijbel leert over Gods beloften aan Zijn kinderen. Waarbij de schrijver ook opmerkt dat deze bundel niet bedoeld is om de Bijbel te vervangen.

 

Wie was Samuël Clarke?
Een Engelse non-conformistische (protestants-christelijke) predikant. Hij werd geboren in een familie van geestelijken. Zijn vader was de jongste zoon van Daniël Clarke (1599-1683). Clarke sloot zich niet aan bij de staatskerk van Engeland, op grond van gewetensbezwaren, als een zogeheten dissenter (afgescheidene). Hij werd predikant van een non-conformistische gemeente in Dagnall Lane, St. Albans (nu Lower Dagnall Street). De eerste liefdadigheidsschool buiten Londen werd rond 1715 door Clarke opgericht en gaf gratis onderwijs in lezen, schrijven en rekenen aan dertig jongens en tien meisjes. Clarke trouwde met Sarah Jones, met wie hij twee zoons en drie dochters kreeg. Clarke was bevriend met Isaac Watts, Job Orton en Philip Doddridge. De laatste had hij als dertienjarige informeel geadopteerd als verweesde en hij behandelde hem als zijn zoon. Clarke, Watts, Orton en Doddridge waren van dezelfde theologische school. Clarke werd in maart 1744 door de Universiteit van Glasgow onderscheiden met de graad van Doctor in de Godgeleerdheid. Op zondag 2 december 1750, terwijl hij het Heilig Avondmaal in zijn kapel in Dagnall Street bediende, kreeg Clarke een beroerte. Hij stierf twee dagen later.

 

Eerst treft u een beschrijving over de auteur, daarna een inleiding over de grote lijnen m.b.t. de toezeggingen. Dan aanbevelingen door anderen, zoals Spurgeon. Verder is dit boek verdeeld in vier delen, elk weer in een aantal hoofdstukken.
Deel I gaat over de zegeningen die beloofd zijn aan gelovigen. Hoofdstuk 1 betreft de beloften van tijdelijke zegeningen. Hoofdstuk 2 vermeldt de belofte met betrekking tot problemen van het leven. In hoofdstuk 3 gaat het over de beloften van geestelijke zegeningen in dit leven. Het volgende hoofdstuk behandelt de beloften en zegeningen in de toekomende wereld, met een spits naar het eeuwig geluk in de hemel.

In deel 2 komen de beloften voor het doen van plichten en heerlijkheden aan de orde. Hoofdstuk 1: de vervulling van de plicht tegenover God. Hoofdstuk 2: de vervulling van de plicht tegenover de mens. In hoofdstuk 3 gaat het over het onderhouden van het christelijk karakter.
Deel 3 geeft de beloften van groei en heerlijkheid van de kerk aan.
Deel 4 bevat de beloften van de tweede komst van Christus: dat Christus weer zal komen.
Het boek eindigt met een Conclusie: God zal al Zijn beloftes nakomen.

 

Wie kunnen we aan het eind van deze bespreking beter aan het woord laten om deze bundel aan te bevelen? We luisteren naar Dr. Isaac Watts (1674-1748):
'De Bijbel is een boek van onschatbare waarde, zij is geschikt voor alle delen en doelen van het christelijke leven, zodat de Bijbel nooit te veel kan worden aanbevolen aan de wereld; elk middel dat de wereld verleidt om dit boek door te nemen, is een zegen voor de mensheid. Het is voor ons beperkte verstand moeilijk om de uitmuntendheid ervan in één oogopslag te vatten en op te nemen. Maar als we een apart overzicht hebben van de leerstellingen, plichten, de beloften en bedreigingen, de profetieën en geschiedenissen, zal elk daarvan ons een vreselijk of heerlijk vooruitzicht geven, met lessen voor verbetering. De auteur van deze bundel, die ik al lang met achting en eer ken, heeft ervoor gekozen om alle nuttige belangrijke beloften van het Woord van God naar voren te brengen en hier voor ons neer te zetten. Dit zijn de krachtigste motieven van de plicht; dit is het constante voedsel van een levende christen, een hartversterking in een flauw uur. Wat kunnen we beter doen in een wereld als deze, waar de plichten voortdurend onze praktijk eisen en waar moeilijkheden en beproevingen ons altijd omringen, dan de beloften in ons hart te koesteren, die de meest effectieve overtuiging zijn om het ene te vervullen en het andere in stand te houden? Hier wordt de ware rijkdom van een christen en zijn hoogste hoop aan deze kant van de hemel neergelegd. De beloften die hier verzameld zijn, zijn allemaal Goddelijk, en de inhoud ervan is stijlvol en regelmatig; zodat het een gemakkelijke zaak is om iets te vinden wat past bij het beeld van onze ziel, of onze huidige wil bij elke gelegenheid. En die ziel, die weet wat een geschikte belofte waard is in een uur van duisternis of verzoeking, zal nooit denken dat een werk en grote schat als dit niet voldoende waarde heeft. Het is een verzameling van teksten met beloften in elke omstandigheid.
Moge de Heilige Geest van God, Die al deze beloften heeft ingelost, en onze gezegende Middelaar, Die ze allemaal door Zijn bediening en door Zijn bloed heeft verzegeld en bevestigd, ze elke dag meer en machtig en overheersend maken om het hart van de mensen naar God toe te trekken, en om ze bekwaam te maken voor het genot van deze woorden van genade in hun volledige vervulling in heerlijkheid. Amen.' Aldus Isaac Watts.
Een bijzonder boek, dat u door de Bijbel en in het bijzonder door Gods beloften leidt. Neem en Lees!

Kostbare beloften

Samuel Clarke
vanaf 1595