• levering binnen 1-2 werkdagen
  • veilig betalen

Opvoeden voor de Heere

Hoe voeden we onze kinderen op? Kinderen van nu zijn de burgers van morgen, zegt men. Ze moeten toegerust worden voor de maatschappij. Maar eerst bieden we nog een poosje bescherming in de veilige omgeving thuis. We gunnen hen onbezorgde kinderjaren en straks een mooie positie in de samenleving. Het leven is ingewikkeld genoeg. Opvoeden in 2021 vraagt veel van ouders, nietwaar?

En toch, William Gouge, puriteins predikant-opvoeder en tijdgenoot van Willem Teellinck, legde de focus anders: opvoeden voor de Héére. Hij wilde terug naar de kern. Elke tijd vraagt wel eigen accenten, maar Bijbelse principes zijn voor alle tijden en blijven actueel!
Het boekje van William Gouge doet denken aan ‘onze’ boekjes van De Swaef (”Geestelijke kwekerij”) en Koelman (”Plichten der ouders”), vol kernachtige uitspraken op grond van de Bijbel. Als theoloog genoot Gouge in Engeland bekendheid en vertrouwen.
De vader van dertien kinderen wist waarover hij sprak. Is opvoeden niet vooral voorleven? Welnu, hij begon de dag vroeg met God en las dagelijks veel uit Zijn Woord. De titel vat kort samen waar het hem om ging: opvoeden voor de Heere. Er zijn vandaag de dag veel boeken te koop die een relatie met opvoeding hebben. Vaak gaan ze over specifieke zorgbehoeften bij kinderen en  kunnen zeker nut hebben. Dit boekje van Gouge biedt ouders van álle kinderen toerusting. Je put er inspiratie uit voor een opvoedingspraktijk in het verlengde van de Heilige Doop: tot Gods eer en afgezonderd van de wereld. En toch ook met veel concrete aanwijzingen.
Naast algemene opvoedingsplichten behandelt Gouge afzonderlijk de zorg voor het jonge kind, de doop en de opvoeding van jeugdigen en jongvolwassenen. Hij besluit het beknopte boekje met gedachten voor het afscheid nemen, ‘dat wil zeggen als zij deze wereld verlaten’. Niet alleen aan wie we onze kinderen na onze dood moeten toevertrouwen, maar ook welke wezenlijke boodschap we zullen nalaten. Een onderwerp dat in onze tijd misschien meer aandacht verdient. Al met al, waardevolle bezinning voor ouders die werk willen maken van opvoeden voor de Heere! Een mooi en handzaam (geschenk)boekje bij de start van een nieuw seizoen. 

Opvoeden voor de Heere

William Gouge
vanaf 995