• levering binnen 1-2 werkdagen
  • veilig betalen

Van Sydney naar Tonga

Bij 'De Banier' te Apeldoorn verscheen onlangs het boeiend beschreven levensverhaal over Mary Lawry, die met haar man, de zendingspredikant Walter Lawry 'Van Sydney naar Tonga' (titel van het boek) gaat. Margaret Reeson schreef dit boek. Het boek laat zich makkelijk lezen. Het is ten diepste een levensbeschrijving met een diepe en rijke inhoud.
Het verhaal speelt zich af in Australië, in het eerste deel van de negentiende eeuw. Mary Hassall, de hoofdpersoon, groeit daar op in een groto gezin, met maar liefst negen kinderen. Er is een band der liefde in het gezin van de als zendelingen vanuit Engeland vertrokken Rowland Hassall en zijn vrouw. Ze vestigen zich in het grote gebied van New South Wales, dat als hoofdstad Sydney heeft. Vanuit Engeland trok het gezin met zoontje Thomas, nog maar net twee en baby Samuël op het schip de 'Duff' naar het eiland Tahiti Oceanië.
Na een aantal jaren daar geweest te zijn, komt het gezin naar Parramatta in Australië, een slordige 25 km. van Sydney gelegen. In Tahiti werd nog een zoontje geboren, dat de naam Jonathan kreeg. Toen kwam Mary, die in 1799 in Parramatta ter wereld kwam. Na haar kwamen James, Eliza Cordelia, Susannah, Anne en ten slotte een zusje, dat als peuter verdronk in een vijver. In Parramatta kwam ds. Samuël Leigh, een predikant uit Engeland, dominee van d eenige Weslyaanse Methodistenkerk in Australië. Vader vroeg per brief om meer zendelingen. Dat resulteerde in het zenden van ds. Walter Lawry, afkomstig uit Cornwall. De predikanten Leigh en Lawry dongen allebei naar de hand van de knappe Mary.
Er bleef gedurende hun hele leven een zekere concurrentie tussen die twee bestaan, niet alleen om het vriendelijke aardige meisje, maar ook verschilden ze in theologisch inzicht. Leigh keerde terug naar Engeland. Ook Mary d'r lievelingsbroer, Thomas, ging naar Engeland om daar te gaan studeren. Ze miste hem erg. Uiteindelijk wordt haar de liefde verklaard door Walter Lawry en beantwoordt Mary daaraan. Ze gaan in Sydney wonen, maar tijdens een vreselijke griepperiode sterven veel mensen, waaronder vader Hassall en ook het pas geboren dochtertje van Walter en Mary, dat maar dertien dagen heeft geleefd. Mary en Walter komen daarna naar Parramatta, waar vooral moeder tot troost mag zijn in hun leven. Er is veel briefwisseling tussen haar oudste broer Thomas en Mary. Men vermoedt dat ds. Leigh het zendingscomité in Londen aangezet heeft om ds. Lawry uit te zenden vanuit Parramatta naar het bijna 2000 km. verderop gelegen eiland Tonga om daar het Woord te gaan brengen. Er wordt nog een kindje geboren, een jongen deze keer. Dan keert ds. Leigh met zijn vrouw terug. Hij gaat werken in Nieuw-Zeeland, maar ds. Walter Lawry kan er niet onderuit en moet naar Tonga verhuizen. Zijn vrouw Mary wil mee met hem. Ook de kleine Henry, hun zoontje, gaat mee. Als ze eindelijk in Tonga aankomen, met enkele helpers bij zich, worden ze hartelijk verwelkomd. Het Woord mag hier zijn vruchten afwerpen. De Heere zegent de arbeid rijkelijk. Na Henry wordt Elizabeth geboren en daarna ook nog Mary Australia. Nog in het kraambed, tengevolge van onophoudelijke bloedingen, sterft Mary in de Heere. Vier jaar later trouwt Walter met Eliza White, een oudere weduwe.
Mary's dagboek, dat ze vanaf haar jonge jaren heeft bijgehouden, aangevuld met fragmenten uit brieven van Mary zelf en van Thomas aan haar, geven ons een duidelijke blik in het leven van een jong meisje, dat predikantsvrouw mag worden, moeder en zendelinge. Het boek wordt door Iain Murray, oud-hoofdredacteur van het door Philpot in het leven geroepen blad 'The Banner of Truth' bestempeld als een goede historische roman. Van harte beveel ik dit boek ter lezing aan.

Van Sydney naar Tonga

Margaret Reeson
vanaf 749