• levering binnen 1-2 werkdagen
  • veilig betalen

Ooggetuigen

Herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog

Auteur(s): L. Vogelaar
Pagina's: 170

Zijn broer kwam om in het concentratiekamp, zijn zwager was een van de weinigen die uit Duitsland terugkeerden. Zelf ontsnapte G. Elbertsen ternauwernood aan de razzia in Putten. ‘De mannen die werden weggevoerd, kende ik allemaal. Echt allemaal.’

 

Journalist L. Vogelaar interviewde in de loop der jaren een groot aantal mensen over hun ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een aantal van deze indrukwekkende ervaringsverhalen is in dit boek gebundeld.

G. Elbertsen blikt terug op de razzia in Putten, een Joodse vrouw vertelt hoe ze ternauwernood aan de gaskamer ontsnapte. Joke Folmer begeleidde piloten na het neerstorten van hun vliegtuig richting de grens. Oud-premier De Jong ontsnapte als duikbootcommandant aan de Duitsers én de Japanners.

Gerrit Fokkema vertelt hoe hij uit de gevangenis in Leeuwarden werd bevrijd, Ronald Scholte overleefde de atoomaanval op Nagasaki. Koos Kik ontsnapte aan de razzia in Rotterdam en overleefde daar de Hongerwinter.

Anderen vertellen over de verwoesting van Westkapelle, de gevechten in Oosterbeek, een scheepsramp op de Indische Oceaan en andere indrukwekkende gebeurtenissen.

+ lees verder

Kies uw uitvoering

Recensies

Het aantal mensen dat de Tweede Wereldoorlog bewust heeft meegemaakt en daarover helder vertellen kan, neemt af. Het aantal dat daarbij nog iets onbekends kan verhalen eveneens. + lees meer


Dr. H. Florijn in Reformatorisch Dagblad op 05-08-2016

Ook interessant