• levering binnen 1-2 werkdagen
  • veilig betalen

De juwelen van God

”De juwelen van God”, zo heeft C.D Heuvelman de Engelse titel ”The Precious Things of God” van het boek van Octavius Winslow vertaald. Letterlijk zou de titel zijn: De dierbare dingen van God. De bevindelijke godsdienst bevat kostbare en dierbare zaken. Winslow beperkt zich tot twaalf dierbare zaken.

Octavius Winslow is geen onbekende meer in bevindelijk Nederland. Hij is vooral bekend geworden door de Nederlandse vertaling van de brieven die zijn moeder hem geschreven heeft. Die brieven getuigen van een rijk geloofsleven te midden van zorg en beproeving. Octavius lijkt in dezen op zijn moeder. De bevindelijke kant van het christendom staat bij hem hoog aangeschreven. Soms krijgt het gevoel misschien wat al te nadrukkelijk een grote plaats. Toch is hij ook weer de man die zich in alles door het Woord laat leiden. Hij beschrijft gezonde en Bijbelse bevinding. Wat hem in zijn werken vooral aantrekkelijk maakt is dat hij Christus centraal stelt en Hem aan ons voorstelt zoals Paulus het zegt: ‘… dewelken Jezus Christus voor de ogen geschilderd is geweest, onder u gekruist zijnde’.

Dat is ook in dit boek gelukkig weer het geval. Hij blijft niet bij een beschrijving van de dierbaarheid van het gebed, de beproeving, het geloof en de beloften, steeds leidt hij ons naar Christus. Zo waarschuwt hij: ’Wacht u ervoor om van uw geloof de Christus te maken, zo kostbaar en dierbaar als het is’ (blz. 53). Wat zijn wijze van preken betreft, behoort Winslow echt tot de Engelse school. Waar wij vanuit een tekst of vanuit enkele teksten de preek opbouwen, neemt hij zogeheten topics, onderwerpen, en werkt die nader uit.

Dit is een lijvig boekwerk. De lezer moet er soms wat doorheen worstelen, vooral ook omdat Winslow zeer beeldend en prozaïsch schrijft. Wij, mensen van de 21e eeuw, zijn meer gericht op: kort, direct en duidelijk. Maar deze boodschap is de inspanning meer dan waard. Dit boek bevat ware bevinding van geestelijke zaken lezen. Leg uw hart er maar naast.

De juwelen van God

Octavius Winslo...+
vanaf 1699