• levering binnen 1-2 werkdagen
  • veilig betalen

De zwarte ruiter

Bij een treinoverval wordt 80.000 dollar aan goud buitgemaakt en een politieman –een marshal– in koelen bloede doodgeschoten. De dader is bekend: Harvey Manson, leider van de Utahbende.

In ”De zwarte ruiter”, het eerste deel in een serie van Adri Burghout, krijgt Mike Lewis de opdracht de moordenaar en de buit op te sporen. Het boek speelt zich, anders dan eerder werk van de schrijver-illustrator, af in het verleden: de tweede helft van de negentiende eeuw, in het Wilde Westen.
Het is geen eenvoudige taak die hoofdpersoon Mike krijgt, zeker ook omdat hij als zwarte marshal veel te maken heeft met racisme. Twee mensen helpen hem: een rondtrekkende geestelijke en een Apache-indiaan. Deze laatste wordt gedreven door haat: 21 leden van zijn stam zijn vermoord door de Utahbende. Wat hij tegen Mike zegt is veelzeggend: „Wij leefden lang geleden in dit land, ons eigen land met eigen wetten en eigen regels. Toen kwamen de blanke mannen en verdreven ons van onze  gronden.”
Burghout is als schrijver bekend van zijn avontuurlijke series waarin bergen en helikopters een grote rol spelen. Nu betreedt hij een nieuw pad. Dat hij een spannend boek kan schrijven heeft hij voldoende bewezen en dat doet hij ook nu. ”De zwarte ruiter” is meer een avonturenboek dan een geschiedenisboek. Het Wilde Westen blijft een beetje op afstand. Maar liefhebbers van een spannend verhaal zullen genieten en uitkijken naar een volgend deel.

De Zwarte Ruiter

Adri Burghout
vanaf 899