• levering binnen 1-2 werkdagen
  • veilig betalen

Ellende, verlossing, dankbaarheid

De bundel bevat 52 berijmingen van de Heidelbergse Catechismus en zijn gemaakt op de wijs van de psalmen. Deze bundel is uitstekend bruikbaar op school en bij de samenkomsten van de gemeente. Uiteraard ook voor persoonlijke overdenking.
Nellie Koesveld (1973) woont in Nieuw-Beijerland. Een preek over zondag 23 van de Heidelberger was voor haar de aanleiding om de gehele catechismus te berijmen. Tot haar eigen verbazing kwam ze er later achter dat dit gedicht te zingen is op de wijs van Psalm 118. Nellie schreef: zo is het begonnen. Hier twee verzen uit haar eerste berijming:

Al is het ook dat mijn geweten
Mij aanklaagt dat ik zondaar ben
Gods wet met voeten heb getreden
En nog geneigd tot boosheid ben
Nochtans ben ik voor God rechtvaardig
Door waar geloof in Jezus Naam
Al mijn verdiensten zijn niet waardig.
God schenkt uit lou-te-re ge-nâ.

-Waar Christus Zelf voor heeft geleden-
Voldoening en gerechtigheid.
Als had ik nooit iets overtreden.
Ontvang ik ook Zijn heiligheid.
Alsof ik zelf voor al mijn zonden
Volkomen had genoeg gedaan,
Krijg ik de vrucht van Jezus’ wonden,
Zover als ‘k neem die weldaad aan.

Vanaf de zomer van 2018 is ze op volgorde vanaf zondag 1 begonnen met berijmen van de hele catechismus. Met 52 zondagen en 124 verschillende melodieën was er keuze genoeg. Ik ben diep onder de indruk van dit mooie werk van Nellie Koesveld (een oud-leerling van me) dit boekje zou in elk gezin, op elke vereniging, maar ook op kerkenraden niet mogen ontbreken. Nellie besluit haar woord vooraf met de volgende woorden:
Ik hoop dat het zingen van deze berijmingen een middel mag zijn om zich de geloofsleer makkelijker eigen te maken en dat het tot ondersteuning is bij het leren van de Heidelbergse Catechismus. Wat zou het groot zijn als het ook tot zegen mag zijn om de zaken die bezongen worden, te kennen met het hart. Door dat ware geloof, dat zondag 7 zo mooi beschrijft. Warm aanbevolen.

Ellende, verlossing, dank...

Nellie Koesveld
vanaf 1395