• levering binnen 1-2 werkdagen
  • veilig betalen

Gevaar in Gouda

In zijn nieuwste jeugdroman kiest geschiedenisleraar Jan Vermeulen de Tachtigjarige Oorlog als thema: ”Gevaar in Gouda”. De keus voor Gouda is niet willekeurig. Naast dat de auteur in Gouda werkt, viert de stad in 2022 ook het 750-jarig bestaan.

Hoofdpersonen zijn de prinsgezinde zakkendrager Jochem en de welgestelde, Spaansgezinde Machteld. Twee totaal verschillende jongeren, zowel qua sociale achtergrond als qua geloof. Uiteraard kruisen die levens elkaar, wat voorspelbaar is, maar ook voor  een boeiend verhaal zorgt. Jochem hoort ongewild een gesprek dat gaat „over iets regelen wat heel gevaarlijk is.” Vanaf dat  moment wordt er twee keer een poging gedaan om hem te doden. Ook krijgt hij een briefje met de tekst: „Zwijg of sterf.”
Heeft het gesprek dat hij heeft afgeluisterd te maken met de moord op de hopman, omdat die anders namen van Spaansgezinden zou verraden? Wanneer hij zijn vermoeden deelt met Machteld, wordt ze boos, zeker ook omdat Jochem denkt dat haar vader als fanatieke Spaansgezinde hiermee heeft te maken. Toch kiest Machteld uiteindelijk partij tegen haar vader, als ze hoort dat hij van plan is om met een leger Spanjaarden naar Gouda te komen om de stad te bevrijden van de geuzen. Samen bedenken Machteld en Jochem een plan om dit te voorkomen. Dan wordt ook duidelijk wie er achter de aanslagen op Jochem zit. 

Dit gemakkelijk lezende verhaal (12+), waarin feiten en fictie door elkaar lopen, boeit vanaf het begin. Al lezend doe je veel  informatie op over een spannende tijd in de geschiedenis van ons land. Vermeulen beheerst de kunst om geschiedenis met  woorden tot leven te wekken, waarbij hij gebruikmaakt van historische feiten, maar ook van humor en romantiek. De dialogen zijn vlot en af en toe prikkelend. Zo merkt de moeder van Machteld op: „Protestanten… die kunnen alleen maar protesteren.”
Dat aan het eind van het verhaal ook de pest nog een plaats krijgt, is verrassend. Waarom niet eerder gestopt en over dit onderwerp een nieuw jeugdboek geschreven? Vermeulen gaf in het Algemeen Dagblad zelf het antwoord: „Vanwege de actualiteit met corona komt dat ook aan de orde in het boek. Er zijn veel overeenkomsten, zoals maatregelen om besmetting te voorkomen.
Ook waren er, net als nu, allerlei complottheorieën rond de pandemie.” Het voorwoord van burgemeester Verhoeve van Gouda
is een terechte aanbeveling om dit boek te lezen. Niet alleen voor de Gouwenaren, maar voor iedereen die van geschiedenis houdt.
 

Gevaar in Gouda

Jan Vermeulen
vanaf 949