• levering binnen 1-2 werkdagen
  • veilig betalen

Met de Bijbel door Israël

Het is niet vaak voorgekomen dat er in De Saambinder een reisgids werd besproken. Maar nu is er een bijzondere reisgids verschenen onder de titel ”Met de Bijbel door Israël”. Een sprekende titel. Een reis door Israël krijgt echt waarde als de Bijbel regelmatig mag opengaan.

Deze gids bevat daarom niet alleen informatie over het land en het reizen door Israël, maar ook over de Bijbelse plaatsen. Bij alle historische plaatsen worden de relevante Bijbelverzen genoemd. Dat is het unieke van deze reisgids. Bij elke plaats is ook een korte beschrijving van bijzonderheden te vinden.

Na de inleiding geeft de redacteur een belangrijke leeswijzer. De Bijbelgedeelten staan bij elkaar op de  desbetreffende pagina. Verder staat er een korte beschrijving van de plaats of omgeving met waardevolle adressen, websites en een QR-code. In de inleiding staan ook korte hoofdstukken over de geschiedenis van 3000 jaar Israël, de politieke situatie in Israël en het Joodse volk.

Als reisleider naar Israël heb ik de gids ook gelezen door de bril van de deelnemers. Ik kan zeggen dat ik deze gids van harte wil aanraden als reiswijzer, uiteraard ook voor zelfstandig reizende personen. Eindredacteur Wim Hulsman heeft er met zijn medewerkers werkelijk een waardevolle uitgave van gemaakt. Achter in de gids lees ik dat mevr. M.J.M. Dekker-Daudey (uit Nazareth) waardevolle artikelen heeft aangereikt. Dat brengt me bij de opmerking dat ik informatie mis over de gemeente Nechama in Nazareth, waar ds. M.L. Dekker predikant is, terwijl de gemeente van ds. D. Zadok wel wordt genoemd. Bij het lezen van de bespreking van de graftuin (even buiten de Oude Stad) herinner ik me dat we bij een bezoek aan deze prachtige tuin een gedeelte uit Johannes 20 hebben gelezen, over de verschijning van Jezus aan Maria Magdalena. Dat éne woord: ‘Maria’ (vers 16) maakte op dat moment diepe indruk.

De reisgids zegt hier terecht: ‘Het gaat er niet zozeer om dat we exact de plaats weten waar Jezus is opgestaan. Het gaat erom dat Hij leeft in ons hart’. En tot ons spreekt!

Met de Bijbel door Israël

Diverse auteurs
vanaf 1995