• levering binnen 1-2 werkdagen
  • veilig betalen

Over de oprechte liefde tot de Heere Jezus

Koelman is één van de vertegenwoordigers van de Nadere Reformatie. Koelman heeft zich ook verdienstelijk gemaakt als vertaler van Engelse en Schotse gereformeerde theologen die opkwamen voor een beleefd geloof en voor de praktijk van de godzaligheid. De verhandeling <i>Over de oprechte liefde tot de Heere Jezus</i> verscheen oorspronkelijk als inleiding op de vertaling een aantal preken van de Schotse predikant Hugo Binning.
Deze inleiding is meer dan eens afzonderlijk uitgegeven. Daarbij werd het begin ervan waarin Koelman allerlei kerkhistorische zaken aan de orde stelt, weggelaten. Het is een zeer goede zaak dat ds. C.J. Meeuse een herschreven versie van dit prachtige werkje van Koelman heeft verzorgd. Hij geeft aan welke criteria hij daarbij heeft gehanteerd. Lange zinnen zijn in stukken geknipt en woorden die van betekenis zijn veranderd, vervangen. Zijn wijzigingen ingrijpend, dan is in de voetnoot de oorspronkelijke tekst vermeld. De vraagt wordt wel eens gesteld of er verschil is tussen de Engelse puriteinen en zeventiende-eeuwse Schotse theologen enerzijds en de zeventiende-eeuwse vertegenwoordigers van de Nadere Reformatie anderzijds. Onderling hebben Engelse puriteinen en Schotse theologen evenals Nederlandse vertegenwoordigers van de Nadere Reformatie hier en daar eigen accenten gelegd. De een had ook een ander karakter dan de ander.
Cultureel zijn er verschillen tussen de Engelse en Schotse theologen enerzijds en de Nederlandse anderzijds. Wellicht kan men zeggen dat de gevoelvolle gemeenschap met Christus bij de Engelse en Schotse theologen vaak iets meer in het centrum staat dan bij de Nederlandse. Toch laat dit werkje van Koelman zien dat ook dat niet altijd opgaat. Uiteindelijk overheerst de overeenstemming. Voor Koelman leidt het geen twijfel dat elke oprechte christen Christus liefheeft, hoewel niet in zo grote mate als feitelijk behoort. Echte liefde tot Christus kan er alleen zijn als men overtuigd werd van zijn verloren toestand buiten Hem. Liefde tot Christus gaat altijd gepaard met liefde tot de middelen waarin Christus is te vinden. Koelman brengt naar voren dat wie Christus echt liefheeft Hem in al Zijn ambten nodig heeft.
Koelman heeft zijn boekje geschreven om hen die de ware liefde tot Christus missen tot die liefde te bewegen en hen die de zekerheid dat zij Hem liefhebben op de gronden van zekerheid te wijzen en hen die mogen weten Hem lief te hebben, op hun rijkdom te wijzen. Heel praktisch geeft Koelman aanwijzingen aan hen die Christus nog niet liefhebben. Hij noemt het volgende: Probeer een dadelijk werkzaam historisch geloof te krijgen dat er Middelaar en Zaligmaker is. Zoek besef van je verloren toestand buiten Christus. Kom onder zo’n bediening van het Woord waardoor u Christus als volkomen Zaligmaker bereid om zielen te behouden wordt voorgehouden. Grijp de Heere Jezus aan zoals Hij aangeboden wordt in het Evangelie. Bid in Jezus’ naam of u Hem mag lief krijgen. Voeg je bij de ware liefhebbers van Christus die spreken over de beminnelijkheid en schoonheid van Hem. Koelman besluit met aansporingen tot hen die Christus reeds liefhebben. Het loopt uit op het appel met een vrolijk hart te overdenken hoe Christus als Middelaar is verhoogd. Kinderen Gods moeten aan Jezus en Zijn werk denken opdat zij Hem nog meer lief krijgen. Ik wens dit prachtige boekje in veler handen. Moge de Heere het gebruiken met dat doel waartoe Koelman het schreef.

Over de oprechte liefde t...

Jacobus Koelman
vanaf 749