• levering binnen 1-2 werkdagen
  • veilig betalen

Regels om van te houden

Augustinus, de rebel van Thagaste, heeft in zijn bewogen leven vaste regels leren waarderen. Regels geven rust en diepgang in het bestaan. De hersteld hervormde predikanten J.A. Kloosterman en A.S. Middelkoop hebben een geslaagde poging gedaan om de regels van Augustinus te vertalen naar onze tijd.

De actuele thema’s van toen blijken nog steeds herkenbaar te zijn voor jongvolwassenen nu. De zestien korte hoofdstukjes geven veel stof tot nadenken. Om een indruk te geven een paar concrete voorbeelden. Over samenleven: van geven word je rijk. Over het eenzame gebed: hardop bidden met eigen vrije woorden vergroot de betrokkenheid. Over verzorging: vasten leert je voedsel te waarderen en is een prima oefening in zelfbeheersing.
De hoofdstukken bestaan telkens uit: de regel van Augustinus, uitleggende teksten met actuele spits, fundering in Gods Woord en de geschiedenis van de kerk en ten slotte denk/gespreksvragen. De lijnen naar onze tijd maken het handzame boekje interessant: ‘Zeg nee tegen te veel schermtijd en onnodige aankopen’. ‘Beter is weinig behoefte dan veel bezit’. Over omgang met mensen van het andere geslacht: ‘Met de keus van je kleding zeg je iets over jezelf, geef je een boodschap af. Onderscheid je door een positieve levenshouding’. Dat een jongen ‘ridder dan wel rover kan zijn’, wordt kort en helder uitgelegd. Je zou willen blijven citeren.
De ‘lessen van Augustinus voor jongeren’, zoals de ondertitel luidt, geven inspiratie vanuit de Bijbel en belijdenisgeschriften en zijn daarom betrouwbaar en beproefd. De regels zijn niet saai maar geven houvast in een wereld vol chaos. Jongeren op zoek krijgen concrete bezinning mee, de steun die vandaag broodnodig is. Het boekje leest gemakkelijk voor wie zich wil verdiepen in de zin van het leven. En is tegelijk een mooie kennismaking met het gedachtegoed van Augustinus.
We hebben het weleens over denkers en doeners. Welnu, hier is inspiratie voor christelijke denkers die ook doeners willen zijn in een wereld zonder God. Van blijvende waarde om jezelf of anderen cadeau te doen.

Regels om van te houden

Ds. A.S. Middel...+
vanaf 999