• levering binnen 1-2 werkdagen
  • veilig betalen

Stilte van het hart

De hersteld hervormde ds. J.A. Kloosterman heeft er goed aan gedaan om samen met anderen in deze bundel een aantal werken van dr. A. van Brummelen opnieuw uit te geven. Dr. A. van Brummelen (1928- 1999) was destijds een voorman van de Gereformeerde Bond, waarvan hij een aantal jaren ook voorzitter is geweest. Hij was tevens mede-redactielid van Theologia Reformata.

In dit boek zijn een aantal inleidende artikelen opgenomen die een typering geven van het werk van Van Brummelen. Het  leeuwendeel van het boek bevat echter publicaties van Van Brummelen zelf. Daarin is veel te vinden waarmee een ambtsdrager zijn winst kan doen als het gaat om zijn persoonlijke vorming, verdieping en toerusting voor het ambt. Om die reden beveel ik de  lezing en bestudering van het boek graag aan. Naast een aantal meditaties, preken en meditatieve bespiegelingen (bijv. over ‘kerst en bijgeloof) volgen theologische schetsen (bijv. verkiezing en verbond, belijdenis en Heilig Avondmaal, de toepassing van het heil), pastorale overdenkingen, homiletische reflexen en wetenschappelijke bijdragen. In deze bundel zijn maar liefst drie complete boeken (waaronder zijn proefschrift over J.J. van Oosterzee) en een brochure van Van Brummelen opgenomen. Hierbij zou ik vooral de aandacht willen vestigen op het boek Meditatief leven, waarin Van Brummelen aandacht vraagt voor de persoonlijke meditatieve omgang met Gods Woord en daarvoor allerlei praktische wenken geeft. De stilte is een thema dat als een rode draad door veel van zijn werk heenloopt. Het hart heeft stilte nodig voor bezinning, meditatie en gebed. Het pastorale gesprek kent ook zijn stiltes die nuttig zijn.
Dat komt naar voren in het boek Een goed fundament. Pastorale vingerwijzingen, waarin hij allerlei onderwerpen bespreekt die bij een huisbezoek aan de orde zouden kunnen komen, praktisch-geestelijk van toon. De stijl van Van Brummelen is wel een beetje apart, wat deftig. Tegelijk onderhoudend. Inhoudelijk is hij te typeren als een man van een gezonde gereformeerde overtuiging, die in het midden van de kerk staat. Aanbevolen.

Stilte van het hart

Dr. A. van Brum...+
vanaf 5495