• levering binnen 1-2 werkdagen
  • veilig betalen

Verrast door Jezus

‘We zijn verslaafd aan de wet’, schrijft Dane Ortlund in ‘Verrast door Jezus’. En even verderop: ‘De echte vraag is echter niet hoe we kunnen voorkomen dat we een farizeeër worden; de vraag is hoe we kunnen genezen van de farizeeër die we al vanaf de baarmoeder zijn.’

Ortlund moet nog aan de echte inhoud van zijn nieuwste boek beginnen – bovenstaande citaten komen uit de inleiding – maar de toon is gezet. In ‘Verrast door Jezus’, onlangs uitgegeven bij uitgeverij De Banier, behandelt de Amerikaanse predikant de revolutionaire genade in de vier Evangeliën.

Dat de boodschap van genade revolutionair en radicaal is, weten christenen die al jarenlang trouw de kerk bezoeken natuurlijk wel. Ortlund laat dat echter nog eens duidelijk zien aan de hand van concrete geschiedenissen en voorvallen uit de tijd dat de Zoon van God op aarde was. Haarfijn legt hij bijvoorbeeld het probleem van de rijke jongeling (Mattheüs 19) bloot, om daarna meteen te laten zien wat de Zaligmaker daartegenover zet.

Ortlund blijft nooit afstandelijk. Door zijn manier van schrijven kan de lezer niet om de vraag heen hoe hij/zij zich nu verhoudt tot Jezus. De predikant is ook scherp. ‘Hoeveel we in dit hoofdstuk (en in de kern van vandaag) ook over ‘gemeenschap’ zeggen, we zullen er niets mee bereiken als we het bevorderen van de onderlinge gemeenschap loskoppelen van het Evangelie’, schrijft hij over de verrassende boodschap van genade in Lukas. Toch zet Ortlund er hoop tegenover: wie in Christus is, is binnen.

‘Verrast door Jezus’ werpt door zijn opzet en inhoud nieuw licht op de Evangeliën – en daarmee op de genade die in Jezus te vinden is. Een verrassend, tot nadenken stemmend en aanbevelenswaardig boek.

Verrast door Jezus

Dane Ortlund
vanaf 1499