• levering binnen 1-2 werkdagen
  • veilig betalen

Vlucht voor de wolf!

Het onschuldige spelletje ”Vlucht voor de wolf!”, waarmee het gelijknamige kinderboek van Janny den Besten start, wordt in het vooroorlogse Duitsland werkelijkheid. Wolven zijn overal.

De 11-jarige Walt woont in Duitsland en heeft een bijzondere band met zijn oudere zus Evi, die een lichte verstandelijke beperking heeft. Het verhaal in ”Vlucht voor de wolf!” start in augustus 1936 en in een paar grote sprongen is het 1939. In dat jaar krijgt Evi een blindedarmontsteking. Door Hitlers zuiveringsprogramma komt haar leven in gevaar. Evi moet naar een tehuis, want: „Hitler befiehlt, wir folgen.” Als Walt achter de verschrikkelijke werkelijkheid van deze tehuizen komt, besluit hij zijn zus te redden.
Tegenover het „Befehl ist Befehl” klinkt in het boek regelmatig een ander geluid: „Er is er maar Eén Die wij moeten volgen en dat is de Heere God.” De achtergrondinformatie laat zien dat de feiten die in het verhaal zijn verwerkt historisch kloppen. Duizenden Duitsers met een beperking zijn omgekomen door Hitlers Sondernprogramma. Den Besten laat in het verhaal concreet zien hoe nazi-Duitsland omging met mensen met een beperking: „Eén persoon met een verstandelijke beperking kost aan Reichsmarken…” Veel jongeren zullen deze kant van nazi-Duitsland niet kennen. Daarom is het goed dat Den Besten voor dit  aangrijpende onderwerp heeft gekozen. Hierbij laat ze zien dat mensen met een beperking, zoals Evi, ook bijzondere gaven van God hebben gekregen. Treffend staat in het nawoord: „Voor God is elk mens uniek.”

Vlucht voor de wolf!

Janny den Beste...+
vanaf 899