• levering binnen 1-2 werkdagen
  • veilig betalen

Zonder jou

Oorlogsroman

Auteur(s): Gerdien Nijland

‘Wat is dat?’ vroeg Clara fluisterend.

Ze richtte haar blik van de dagboeken naar Julien en keek hem gespannen aan.

‘Het spijt me vreselijk, Clara.’

‘Waarom? Waarvoor?’

‘Dit zijn de dagboeken van Samuel.’

Najaar 1946 – Julien bezoekt de vrouw van zijn overleden vriend Samuel. Zijn missie is eenvoudig: haar drie dagboeken brengen. In deze dagboeken heeft Samuel hun omzwervingen tijdens de oorlog beschreven.
Julien en Samuel hebben maandenlang te voet door Frankrijk en Spanje getrokken, met als doel Engeland te bereiken en te strijden in het leger van de geallieerden. Tussen de twee Engelandvaarders ontwikkelt zich gedurende de reis een hechte vriendschap. Echter, kort nadat ze hun doel bereikt hebben, sterft Samuel. Julien voelt zich verantwoordelijk voor de dood van zijn vriend. De altijd zo optimistische jongeman verandert hierdoor in iemand die wordt gekweld door wroeging en schuld.
Julien kan zich er niet toe zetten om de dagboeken aan Clara te geven, en langer dan verwacht blijft hij in contact met Clara en haar familie. Deze periode heeft hij nodig om zijn leven op de rit te krijgen, en – veel meer nog – de vrede te vinden waar hij zo naar verlangt.

 

+ lees verder

Kies uw uitvoering

Recensies

Bij 'De Banier' te Apeldoorn verscheen onlangs de roman 'Zonder jou', geschreven door Gerdien Nijland. Julien Dubois, een Fransman die tijdens de oorlogsjaren in contact kwam met Samuël Meijer alias P... + lees meer


C. van de Bovenkamp in Op de boekenplank op 25-12-2015

Julien voelt zich verantwoordelijk voor de dood van zijn vriend Samuël. + lees meer


Redactie boeken in De Hervormde Vrouw op 06-02-2020

Ook interessant