• levering binnen 1-2 werkdagen
  • veilig betalen

Katholiek vandaag

Een gereformeerd gesprek over katholiciteit

Auteur(s): Prof. dr. W. van Vlastuin
Serie: Theologische thema's

Elke zondag plegen wij met het Apostolicum te belijden: ‘Ik geloof een heilige algemene christelijke kerk.’ We zouden ook kunnen uitspreken: ‘Ik geloof een heilige katholieke kerk van Christus.’ Blijkbaar is de kerk heel belangrijk en behoort ze tot het wezenlijke van het christelijk geloof.

Toch roept juist de katholiciteit zoveel vragen op vandaag. Kunnen we dezelfde katholiciteit vanaf verschillende kansels in één plaats belijden? Waarom spreken we over ‘algemene christelijke kerk’ in plaats van over ‘katholieke christelijke kerk’? Geven we de katholiciteit eigenlijk niet prijs aan de Rooms-Katholieke Kerk? Of bestaat katholiciteit vandaag buiten het instituut kerk in netwerken van groepen die samen de Bijbel lezen? Een andere vraag is of katholiek denken betekent dat we de grenzen van het orthodoxe geloof oprekken.

Deze studie biedt een doordenking van de vragen over katholiciteit. Eerst worden theologen uit de Vroege Kerk en de gereformeerde traditie op hun verstaan van katholiciteit bevraagd. Vervolgens wordt de uitkomst hiervan onder kritiek van Bijbelse noties gebracht. Dat leidt tot enkele conclusies voor de manier waarop we vandaag over katholiciteit kunnen spreken.   

+ lees verder

Kies uw uitvoering

Ook verschenen in de serie Theologische thema's

Recensies

”Katholiek vandaag” is een belangwekkende theologische studie over de kerk en haar wezen. We belijden immers elke zondag een ‘algemene (katholieke) christelijke kerk’. Wat betekent dit woord ‘algemeen... + lees meer


ds. W. Visscher in De Saambinder op 04-01-2018

Wat belijden we met de katholiciteit van de kerk? Is het wel katholiek om gereformeerd te zijn, is gereformeerd-katholiek een wettig alternatief voor rooms-katholiek? Wat is de relatie tussen katholic... + lees meer


Clarendo van der Toorn in Documentum op 06-02-2020

Ook interessant