• levering binnen 1-2 werkdagen
  • veilig betalen

Christus in Zijn schoonheid

Als Rutherford over de schoonheid van Christus sprak, deed hij dat graag en vaak in de taal van het Hooglied. Hij deed dat niet alleen in zijn brieven, maar in mindere mate ook in zijn vijftien preken uit deel IV van zijn werken. Daarom werd hij wel een echte bruidswerver genoemd.

Vijf van deze preken gaan over teksten uit het Hooglied, de andere tien zijn aan de boeken van de profeten ontleend, Ruth Pieterman vertaalde ze opnieuw in het Nederlands. De Schotse prediker sprak graag in vergelijkingen en voorbeelden. Hij ontleende die niet alleen aan de Bijbel. Zo kon hij Christus bijvoorbeeld ook onze kleerkast noemen, waarin de klederen des heils opgeborgen zijn. 
ln deze preken worden niet alleen de Schriften uitgelegd, maar wordt ook veel praktisch geestelijk onderwijs gegeven. Bijvoorbeeld: 'Niemand weet wat het is om God te missen dan degenen die Hem eens hadden: Het is niet voor niets dat Rutherford zijn  benoeming tot hoogleraar in St. Andrews alleen maar wilde aanvaarden als hij daarnaast gelegenheid kreeg om ook te blijven preken. De laatste preek uit dit boek hield Rutherford in 1640 voor het Lagerhuis in Londen, een echte tijdrede. Engeland, Schotland en lerland worden daarin vaak met name genoemd. Ook in andere preken komt dit vrij regelmatig voor.
Rutherford was erg met zijn vaderland begaan. Ooit zei Rutherford: 'Buiten de hemel, op Christus na, is mij niets liever dan mijn bediening Zo graag wilde hij zielen voor zijn Koning winnen. Als dat geen aanbeveling is...

Christus in Zijn schoonhe...

Samuel Rutherfo...+
vanaf 3995