• levering binnen 1-2 werkdagen
  • veilig betalen

De herder van Guangzhou

In de serie ”Kroongetuigen” verscheen vorig jaar een levensbeschrijving van ds. Samuel Lamb (1924-2013), een vervolgde Chinese predikant die vele jaren lang de ondergrondse kerk in China heeft gediend.

Hij is velen tot zegen geweest. Het is indrukwekkend te zien hoe volhardend hij gearbeid heeft in tijden van bittere vervolging van de kerk in China. Ook na tientallen jaren gevangenschap, gaf hij niet op om zijn Meester te dienen en voor Zijn Naam  publiekelijk uit te komen.
De titel is treffend: ”De herder van Guangzhou”. Hij wist zich door genade een onderherder van de grote Herder der schapen. A. Jobse weet met een vaardige pen het leven en werk van deze kroongetuige te beschrijven. Het dwingt diep respect af hoe Gods leiding in zijn leven zichtbaar werd. De vervolgde kerk doet ons vaak beschaamd staan in hun honger naar (uitleg van) Gods  Woord.
In het eerste hoofdstuk worden we meegenomen in de beleving van een nieuwe bezoeker van de zondagse eredienst. Het tekent treffend de atmosfeer van een groeiende huisgemeente. De volgende hoofdstukken geven een samenvatting van de ruim 88 jaar  die Samuel Lamb, ondanks zijn broze gezondheid, geleefd heeft. Gevangenissen, strafkampen, Gods bemoeienissen die hij heeft ervaren, onverwachte vrijlating, herhaalde gevangenschap, opnieuw vrijlating. Tijdens ondervragingen steeds geduldig en  bescheiden antwoord geven. Om nieuwe dreigingen aan te horen. Ondanks dit alles bleef Lamb goed spreken van zijn Koning.
De onder ons bekende en onlangs overleden J.H. Mauritz bezocht hem met een groep jongeren. Een impressie van dit bezoek is aan het eind van dit boek opgenomen. China is in de afgelopen jaren ingrijpend veranderd. Maar helaas niet op het gebied van  verdrukking en vervolging. Oude tijden herleven. Het boek houdt ons een belangrijke spiegel voor: Wat doen wij met onze vrijheid in Nederland om de Heere naar Zijn Woord te dienen? Een vrijheid die meer en meer aan banden gelegd wordt. Deze kroongetuige, wiens naam verwijst naar het Lam Dat de zonden der wereld wegneemt, kan ons allen tot onderwijs zijn.

De herder van Guangzhou

A. Jobse
vanaf 899